Wat is reiki?

Reiki is het Japanse woord voor universele levensenergie. Ook wel vertaald als 'kracht van de zon'. Het is de kracht die de planten doet groeien, mensen en dieren doet leven en herstellen, kortom, de energie waaruit alles is opgebouwd. Het is ook de naam voor een manier van natuurlijk genezen door middel van de handen. Reiki is een holistische geneeswijze. Dat betekent dat het inwerkt op heel de mens: lichaam en geest, emoties en de ziel (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel). Deze manier van helen heeft altijd al bestaan, maar is herontdekt door Mikao Usui, de oprichter van het Usui-systeem van reiki. Rond 1900 gaat Mikao Usui op zoek naar de manier waarop Jezus en ook Boeddha de mensen genas. Hij vond uiteindelijk het antwoord daarop in de soetra's (de heilige geschriften van Boeddha, in het Sanskriet geschreven). Reiki kwam ten slotte ook in Nederland terecht, in 1984. En bij mij in 1995.

Voor wie is reiki?

In principe voor iedereen die geïnteresseerd is in deze vorm van natuurlijk genezen. Het is eenvoudig te leren gebruiken. Je hebt er geen speciale vooropleiding voor nodig. Na een cursus Reiki I heb je reiki voor je leven. Ook als je het een periode niet zou gebruiken, reiki blijft. Je kunt het gebruiken voor jezelf en anderen.

Wat kan reiki voor je betekenen?

Het kan een hulpmiddel zijn bij genezing en groei, een manier om energie te geven aan jezelf, familie en vrienden, of een aanvullende therapie bij andere geneeswijzen.
Een reikibehandeling werkt in op je hele wezen: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
Wanneer je de inwijdingen in Reiki I hebt gehad en bent afgestemd op de reiki-energie, kun je die energie op eenvoudige wijze doorgeven via je handen. Je handen leg je zacht op het (geklede) lichaam van de ander en de energie stroomt via jou naar de persoon die behandeld wordt. Zo eenvoudig is het. Je kunt reiki niet manipuleren. Het doet wat het op dat moment doen moet. Dat kan best iets anders zijn dan wat jij denkt dat er nodig is.
Reiki brengt ontspanning. Gedachten komen tot rust. Het verzacht pijn en bevordert het genezingsproces. Veel mensen in de gezondheidszorg gebruiken reiki in hun beroep.
Je kunt reiki op veel plaatsen toepassen: thuis, bij kleine ongelukjes zoals bij schaafwonden, brandwonden en kneuzingen. Gespannen spieren bij het sporten. Bij dieren die ergens last van hebben, planten die niet goed groeien. En natuurlijk ga je naar een arts als dat nodig is. Reiki vervangt nooit de huisarts of de specialist, maar is wel een fantastische ondersteuning.
Op mentaal en emotioneel gebied kan reiki angst verminderen en je een beter gevoel geven. De energie komt weer in balans, waardoor het zelfhelende vermogen van het lichaam verbetert. Kwaliteiten die je als kind al had, maar misschien tijdelijk verstopt waren, kunnen zich weer laten zien. Je kunt je verbonden gaan voelen met alles wat is. Je ego kan minder belangrijk voor je worden.

“Ik vind reiki een mooie natuurlijke heelwijze. Zo eenvoudig te gebruiken en het werkt! Je hebt niet meer nodig dan je handen, de energie van het universum en een liefdevol hart, om een krachtig kanaal te zijn dat die energie kan doorgeven. Hoe vaker je reiki laat stromen hoe zuiverder je intuïtie wordt. Eenvoud en krachtige liefdevolle energie, meer heb je niet nodig om te kunnen helen.”

De drie reikigraden

Het Usui-systeem van reiki is onderverdeeld in drie graden. Elke graad is een afgerond geheel. Dus na Reiki I is het niet nodig om Reiki II te doen. De eerste twee graden worden in een cursus onderwezen, de derde graad niet.

Reiki I wordt gegeven in vier dagdelen van ongeveer drie uur, verspreid over vier aaneengesloten dagen, of in een weekend. Tijdens deze cursus word je afgestemd op de reiki-energie door middel van vier inwijdingen. Deze inwijdingen worden individueel gedaan. De energiekanalen waardoor reiki stroomt worden daardoor weer geopend, zodat de energie vrij kan doorstromen. De reikigeschiedenis wordt verteld. Je leert de handposities van de verschillende behandelingen. En je behandelt elkaar.
Verdere toepassingen van reiki worden verteld en de reikileefregels worden besproken. In het Usui-systeem van Reiki zijn de kosten van Reiki I 150 euro.

Na drie maanden kun je kiezen voor de tweede graad. Je hebt dan drie maanden jezelf dagelijks behandeld en ook anderen. Je hebt dan wat ervaring opgedaan.
Reiki II bestaat uit drie dagdelen. Je leert de drie reikisymbolen en het werken ermee.
Je kunt dan afstandsbehandelingen uitvoeren. Tijd en ruimte bestaan niet meer. Het is een verdieping van je persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ook Reiki II doe je in eerste instantie voor jezelf. In het Usui-systeem van reiki bedragen de kosten van Reiki 500 euro.

De derde graad is de mastergraad. Voor diegenen die op zo’n manier met reiki verbonden zijn dat ze er les in willen geven en de kennis willen overdragen. De weg naar het masterschap is een persoonlijke intensieve training. Als je minimaal één jaar Reiki II hebt, kun je starten met de masteropleiding, die minimaal anderhalf jaar duurt.

Aanmelden voor een reikicursus kan telefonisch op 024 3881633 of per e-mail naar info@degoudencirkel.com. Een bevestiging van de aanmelding krijg je toegestuurd, samen met de cursustijden.

De algemene voorwaarden van 'de gouden cirkel' zijn ook van toepassing op de reikicursussen.

de Gouden Cirkel
atelier voor helend tekenen
ruimte voor helende energie
corrie van bloois
malden (nijmegen)
e-mail: info@degoudencirkel.com
telefoon: 024-3881633
k.v.k. 09135030